Trea van der Vecht en Antoinette Tanke — Saxion (AMA)
We willen onze techprofessionals voorbereiden op de nieuwe industriële realiteit.
14 maart 2023
5 min. lezen
Yes staat voor future proof techprofessionals. Dat is ook de reden dat we samen met de Saxion Hogeschool Kennistransfer AMA het Smart Skills Program hebben opgezet: een geaccrediteerd opleidingsprogramma waarin je je smart en soft skills verder ontwikkelt. Iets dat essentieel is in een wereld die meer en meer draait om ontwikkeling, want door zelf te blijven leren, ontwikkel je je net zo snel als de technische sector zelf. Yes-oprichter Robert ging in gesprek met Trea van der Vecht (Business Developer bij Saxion AMA) en Antoinette Tanke (Docent en Onderzoeker bij de AMA van Saxion) over de kracht van deze samenwerking en de waarde van het Smart Skills Program.
Robert: Bij Yes waren we op zoek naar onderscheidend vermogen in de detacheringsmarkt. Binnen de technische arbeidsbemiddeling misten we een toegevoegde waarde. Maar wat is die toegevoegde waarde? Dat is iets abstracts. Tijdens ons onderzoek kwamen we uiteindelijk uit bij Saxion Kennistransfer.
Trea: Bij de Academie Mens & Arbeid (AMA) bieden we naast de bachelor opleidingen HRM, IHRM en Toegepaste Psychologie ook niet-bekostigd onderwijs en maatwerktrajecten aan. We ontwikkelen trainingen op maat voor organisaties, bedrijven en overheden. En eerlijk gezegd hadden we in het begin wel wat twijfels bij een samenwerking met een detacheringsbureau, maar al snel hadden we door dat Yes anders was, dat ze het écht het goede wilden doen: investeren in de ontwikkeling van techprofessionals.
Robert: We zijn detacheerder, maar we blijven investeren in onze mensen. We zijn heel erg gericht op de ontwikkeling van onze techprofessionals. De wereld waarin we werken draait om ontwikkeling. Steeds belangrijker hierin zijn je smart en soft skills. Wanneer ben je een goede leider? Wat is lean en agile werken en hoe pas je dit toe? Hoe weet je mensen te overtuigen? Op welke manier kan je je ideeën het beste overbrengen? En wat is goed communiceren nou eigenlijk?
Trea: Die gedachte was doorslaggevend en vormde het fundament van onze samenwerking. Net als Yes staat Kennistransfer AMA voor een leven lang leren en ontwikkelen. Daardoor voelde het alsof we een hele goede samenwerkingspartner zouden zijn en zelf ook meer kennis konden genereren. We zien allemaal dat er een tekort is aan goede technische mensen en willen daar een rol in spelen. Daarom hebben we Antoinette erbij gehaald, omdat zij veel ervaring heeft op dat gebied.
Antoinette: Het voelde direct heel positief. Ons doel was om een passend programma op te zetten waardoor techprofessionals worden voorbereid op de nieuwe industriële realiteit. De arm van technologie reikt tegenwoordig zo ver, veertig procent van de beroepen heeft met tech te maken. En dat terwijl het aanbod van goede professionals daalt. Iedereen moet er dus mee aan de slag. Maar niet alleen op technisch vlak. Er worden multidisciplinaire skills gevraagd. Dat gaat om samenwerking, open staan voor nieuwe dingen, nieuwsgierig zijn naar je omgeving. Zo zijn we uiteindelijk tot het Smart Skills Program gekomen. Een geaccrediteerd programma, waar je studiepunten kunt verdienen die je ook later nog in kunt zetten om bijvoorbeeld vrijstellingen te krijgen.
Trea: In negen dagen ontwikkel je jezelf als techprofessional, maar ook echt als persoon, als mens. Dat krijgen we ook vaak terug, dat mensen er ook veel aan hebben gehad in hun persoonlijke leven.
Antoinette: En je ziet de techprofessionals groeien, ik zie de stappen die ze maken. Dat is prachtig om te ervaren. Het helpt ook dat ik zelf jarenlang bij techbedrijven heb gewerkt. Daardoor kan ik met de professionals sparren en inhoudelijk met ze praten. Dat is ook voor hen heel waardevol.
Robert: We willen onze techprofessionals echt iets meegeven en ze voorbereiden op de nieuwe industriële realiteit, de Smart Industry. Daar heb je goede mensen voor nodig, zoals Trea en Antoinette. Wij vinden het heel erg belangrijk dat we samenwerken met mensen bij wie je aan een half woord genoeg hebt. Dat is in dit geval echt zo, het is een heel organische samenwerking.
Antoinette: Zo voelt het ook tussen ons en de techprofessionals. Ze zetten stappen omdat we ze supporten, met veel positieve feedback. Dan zie je ze groeien. Het is aan ons om hen in te laten zien wat de waarde is van deze soft en smart skills.
Robert: Dat is ook lang niet altijd even makkelijk. Het is een doelgroep die door deelname aan dit programma uit zijn comfortzone stapt. Onze insteek van het Smart Skills Program is om een aanvulling te zijn op de zo vanzelfsprekende hard skills.
“Men realiseert zich dat werken in de techniek om meer vraagt dan alleen hard skills ”
Antoinette: Smart skills gaan meer over een slimmere manier van werken, soft skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om in een projectmatige omgeving aan de slag te gaan.
Trea: Dat zien we overigens ook terug bij ‘normale’ opleidingen. Inhoudelijke componenten worden steeds meer aangevuld door soft en smart skills. Men realiseert zich steeds meer dat werken in de techniek meer vraagt dan alleen je technische vermogen. Er komt meer focus op het kunnen omgaan met veranderingen, kijkend naar de vraag vanuit de markt. Juist meer focus op hoe kun je omgaan met veranderingen? Kijkend naar de vraag vanuit de markt
Robert: Je ziet dat opdrachtgevers van ons niet meer om een traditionele techprofessional vragen, die alleen maar technisch inhoudelijk bezig is. Ze willen iemand die afdelingsoverschrijdend samenwerkt, om samen tot de beste oplossing voor de klant te komen. Iemand die in staat is om kennis te delen en ook zelf dingen af te stemmen met klanten en collega’s.
Antoinette: Maar daar moet je wel stevig voor in je schoenen staan. Als je jezelf al niet vertrouwt, hoe wil je dan dat je collega’s, leidinggevenden en klanten je vertrouwen? Daar ligt wat mij betreft de sleutel. En dat pakken deze techprofessionals heel goed op. Die ontwikkeling is heel mooi om te zien.
“We kunnen echt een verschil maken, daar hebben we alle expertise voor in huis ”
Robert: En niet alleen zij zijn zich aan het ontwikkelen, dat blijven we zelf ook doen. Ons ontwikkelprogramma moet net zo toekomstbestendig zijn als de techprofessional. Om in te blijven spelen op de behoefte van de markt, is dat essentieel. Wat vandaag zo is, kan morgen heel anders zijn.
Trea: We kijken bijvoorbeeld naar een andere vorm van toetsing, want toetsing op zich is eigenlijk heel schools. Dus meer toetsen op beroepsproducten die de techprofessionals in hun werk ook moeten laten zien. En ik zou graag toewerken naar meer kennisdeling, bijvoorbeeld in de vorm van een learning community: high techprofessionals die blijven leren met elkaar, met hun werkgevers en hun docenten. Zo blijft iedereen dezelfde taal spreken en help je elkaar vooruit.
Antoinette: We moeten ons allemaal continu blijven ontwikkelen, naar de beweging in de markt blijven kijken en vaststellen wat dat betekent voor de techprofessional. En het liefst zie ik dat het daar niet stopt, want ook leidinggevenden moeten zich ontwikkelen. Organisaties worden nog te vaak gestuurd vanuit harde cijfers.
Trea: We kunnen echt een verschil maken, daar hebben we alle expertise voor in huis. Trainers, docenten, werkgevers. We hebben een duidelijke focus op een leven lang ontwikkelen en daardoor zijn we stevig ingebed in het werkveld. We weten dus wat er speelt. En zo niet, dan blijven ook wij leren.
Robert: Daar ligt voor mij de kern. Er is steeds meer maatwerk nodig in het onderwijs en op de werkvloer. Alleen zo kunnen we een leven lang blijven leren.