Susanne van de Kop en Anne van de Ven — Rademaker

Yes begrijpt ons vakgebied, dat is essentieel in ons complexe werkveld!

05 januari 2023
4 min. lezen

Bij Yes werken we al lange tijd samen met Rademaker uit Culemborg. Om die samenwerking te vieren vroegen we Susanne van de Kop en Anne van de Ven van de afdeling HR waar ze tegenaan lopen bij het vinden van techprofessionals in de maakindustrie en hoe Yes daarin voor Rademaker het verschil maakt.

Anne: ‘Bij Rademaker maken we machines voor de voedingsmiddelenindustrie, in het bijzonder voor industriële bakkerijen. Van ontwerp tot de productie en installatie: we doen alles onder één dak. Onze machines worden bijvoorbeeld gebruikt om de croissants, tompoezen of pizzabodems te maken, die je in de supermarkt vindt.’

Susanne: ‘Vroeger waren we puur een machinebouwer, maar nu leveren we nog completere oplossingen. We bieden bijvoorbeeld trainingen aan voor onze klanten en werken aan meerdere digitale en geautomatiseerde diensten, zodat zij zich kunnen focussen op hun core business’

Anne: ‘Zo veranderen we steeds meer in een samenwerkingspartner voor onze klanten. En we zijn echt meer dan de bouwer. We hebben ook proefbakkers in dienst, die met de klant meedenken over hoe het eindproduct zo goed mogelijk kan worden op een machinelijn van Rademaker.’

“Yes heeft de bewustwording van anderstalige werknemers echt aangejaagd”

Susanne: Yes is best ver van ons vandaan gevestigd. Wij zitten in Culemborg en Yes in het noordoosten. Maar er was een techprofessional die graag naar Utrecht wilde verhuizen. Toen is Yes voor hem op zoek gegaan naar een geschikte werkgever en is het contact tussen ons begonnen. Vanaf het eerste moment was er heel prettig en ongedwongen contact.

Anne: Die jongen hebben we ook aangenomen. Het was echt een topmatch, we waren heel blij met hem. Dus ondanks dat Yes niet in dezelfde regio werkt als wij, wilden we toch graag samen verder.

Susanne: Eerst focusten we ons op Nederlandstalige werknemers, maar later hebben we die zoektocht uitgebreid naar anderstaligen.

Yes helpt ons te overtuigen

Anne: Yes heeft de bewustwording van anderstalige werknemers binnen onze organisatie ook echt aangezwengeld. We verwachtten dat onze werknemers daar wat huiverig voor zouden zijn, maar mede door het enthousiasme van de mensen van Yes is het ons gelukt om mensen te overtuigen en voldoende vertrouwen te wekken bij de managers.

Susanne: Daar hebben we nog geen moment spijt van gehad. De anderstaligen, het zijn Zuid-Afrikanen, passen perfect bij Rademaker. Daarnaast worden ze ook heel erg goed bijgestaan door Yes. Qua huisvesting bijvoorbeeld, of iets als het regelen van een fiets. Daardoor is hun landing bij ons bedrijf ook veel zachter. Yes doet echt meer dan we hadden verwacht van een detacheerder, ze maken echt het verschil door in die persoonlijke benadering te investeren.

Anne: Er gaat een hele grote betrokkenheid van uit. De techprofessionals die Yes detacheert voelen zich welkom en tonen op hun beurt ook weer betrokkenheid. Dat is mooi om te zien.

“We redden ons wel, maar het blijven schaarse doelgroepen waar we naar zoeken”

Susanne: We nemen alleen mensen aan voor de lange termijn. We hebben een complex product en zijn een technisch bedrijf met steeds meer moeilijke vakgebieden, waardoor je dus extra veel moet investeren in je werknemers.

Anne: Dat betekent ook dat je nieuwe mensen zoekt in hele schaarse doelgroepen. We redden ons elke keer wel, ook met dank aan Yes. Gelukkig is het verloop binnen onze organisatie heel erg laag.

Susanne: Als mensen voor Rademaker hebben gekozen, zijn ze geneigd bij ons te blijven. Er is veel moois te ontdekken en we zijn constant in ontwikkeling. We vernieuwen onze producten en ook intern zijn er doorgroeimogelijkheden, omdat we een groeiende organisatie zijn. We investeren ook veel in de ontwikkeling van medewerkers. Die visie wordt gewaardeerd en die visie delen we ook met Yes. Wij vinden het heel mooi om te zien dat Yes bijvoorbeeld het Smart Skills Program heeft ontwikkeld.

“Ze zijn er in de eerste plaats voor de techprofessional, daarna pas voor zichzelf”

Anne: Yes is gewoon heel menselijk. Je voelt echt dat ze er in de eerste plaats zijn voor de techprofessional en daarna pas voor zichzelf.

Susanne: En ze proberen met je mee te denken. Yes heeft zich voor ons ontwikkeld tot een sparringspartner in het hele integratietraject. Dat is in het belang van ons allemaal. Het zegt ook genoeg dat als Yes iemand bij ons aandraagt, we diegene altijd uit zouden nodigen. We kunnen blind vertrouwen op hun screening. Iedere voorgestelde kandidaat heeft tot nu toe nog geleid tot een uitnodiging.

Anne: Yes snapt ons vakgebied, waardoor ze de vertaalslag naar detachering goed kunnen maken. Ze zijn deskundig. Dat moet ook, want we werken in een complexe wereld die je door en door moet kennen om de goede match te vinden. En dat is nou net waar Yes in uitblinkt.

Onze succesverhalen

voorstel rondje Wout Raap — Projectleider bij Machinefabriek Rusthoven

“Het ontwikkel- programma gaf me nieuwe inzichten en ik kan ze nu in een volgende fase toepassen.

voorstel rondje Eva Elting — Maintenance Engineer bij Freudenberg

“Bij Yes tech careers kijken ze niet alleen naar jou als techprofessional, maar ook naar jou als persoon en jouw wensen.

voorstel rondje Mandy Broekman — Engineer bij DOC Kaas

“Samenwerken en mensen in hun krachten proberen te zetten vind ik het leukst om te doen.

voorstel rondje Justin Dost — Projectcoördinator bij SPIE

“Ik blijf elke dag nieuwe uitdagingen omarmen en streven naar succes in mijn carrière door vastberadenheid.

voorstel rondje Lars Mélotte — Mechanical Engineer bij Heemhorst

“Een probleem tegenkomen is nooit leuk, maar een probleem oplossen het allerleukst.

voorstel rondje Trea van der Vecht en Antoinette Tanke — Saxion (AMA)

“We willen onze techprofessionals voorbereiden op de nieuwe industriële realiteit.

voorstel rondje Friso Staal — Proces Engineer bij Menicon

“De gesprekken die ik met Yes voerde lieten mij niet als een nummertje voelen. Dat hielp tijdens het maken van mijn beslissing.