Friso Staal — Proces Engineer bij Menicon

De gesprekken die ik met Yes voerde lieten mij niet als een nummertje voelen. Dat hielp tijdens het maken van mijn beslissing.

13 april 2023
2 min. lezen

Friso Staal (29) is via Yes werkzaam als Proces Engineer bij Menicon in Emmen. Menicon is gespecialiseerd in het maken van contactlenzen en bijbehorende vloeistoffen. De ontwikkeling van deze contactlenzen staat niet stil. Hoe die ontwikkeling dagdagelijks tot stand komt vroegen we aan Friso zelf.  

Bij Menicon ben ik werkzaam op de afdeling Research & Development als Proces Engineer. Dat is een hele brede term bij Menicon, maar ik test voornamelijk lenzen om te kijken of ze veilig zijn. Daarnaast houd ik mij ook bezig met Europese regelgevingen. Hoewel ik een Engineer functie heb, is mijn achtergrond medisch. Ik heb een vrij brede interesse.  

Ondanks dat ik mijn huidige rol als Proces Engineer meerdere projecten heb, ervaar ik bij Menicon vrijheid en het vertrouwen om ze zelfstandig op te pakken. Dat kan ik erg waarderen. 

Ik ben in eerste instantie bij Yes terecht gekomen, omdat ik werd benaderd via een LinkedIn bericht. Dat was voor mij een briljante timing. Ik was namelijk nog niet zoekende naar een baan, maar had wel een vast contract. Ik was op dat moment oriënterende in mijn carrière wat ik nou echt wilde. 

Nog voordat ik bij mijn toenmalige werkgever een gesprek zou hebben of er binnen dat bedrijf nog mogelijkheden waren, werd mijn huidige functie als Proces Engineer door Yes aangeboden. Het was gelijk een goede match. Ik kende Yes tech careers toen nog niet. De gesprekken die ik met Yes voerde lieten mij niet als een nummertje voelen. Ik kreeg echt een goed gevoel. Dat hielp tijdens het maken van mijn beslissing.  

“Het Smart Skills Program heeft mij geholpen in mijn ontwikkeling om meer van waarde te kunnen zijn.”

De begeleiding die ik van Peter kreeg in mijn zoektocht was goed. De vacatures die mij werden aangeboden matchte direct. Ik heb ook meegemaakt bij andere detacheringsbureaus dat er maar lukraak wat werd aangeboden, met totaal geen aanknopingspunten wat ik voor ogen had.  

Naast het werken bij Menicon werd mij via Yes ook het Smart Skills Program aangeboden. Dit programma heeft mij geholpen in mijn ontwikkeling om meer van waarde te kunnen zijn. Het is een programma waarin ik mij zowel persoonlijk als professioneel vlak kon ontwikkelen. De onderdelen die ik aangeboden kreeg tijdens het programma hielpen mij om te zien waar ik nu sta en wat ik nog te ontwikkelen heb. 

Voordat ik bij Yes via Menicon terecht kwam werkte in een heel ander vakgebied. In mijn job bij Menicon komt zowel het technische als medische aspect terug in mijn functie. Op medisch vlak zijn er best wel wat zaken waar ik rekening mee moet houden in mijn dagdagelijkse werkzaamheden. Maar ook mijn kennis in het opzetten van onderzoeken komen hier bij Menicon weer terug. 

“Het voordeel bij Menicon is dat alle informatie en technieken zo diep zijn dat ik hier zo twintig jaar kan werken.”

Wat betreft de toekomst heb ik geen zwaartepunt. Ik vind stabiliteit in mijn carrière belangrijk. Sinds dat ik ben afgestudeerd heb ik om de een à twee jaar een nieuwe functie gehad. Van in het ziekenhuis werken, naar een laboratorium analist, naar Maintenance Engineer naar nu Proces Engineer. Dat was heel leerzaam, maar ik heb nu een positie die ik leuk vind en waar ik zo lang mogelijk wil blijven.

Het voordeel bij een bedrijf als Menicon is dat alle informatie en technieken zo diep zijn dat ik hier zo twintig jaar kan werken en nog niet alles weet. De techniek verandert daarin dagelijks.  

Onze succesverhalen

voorstel rondje Wout Raap — Projectleider bij Machinefabriek Rusthoven

“Het ontwikkel- programma gaf me nieuwe inzichten en ik kan ze nu in een volgende fase toepassen.

voorstel rondje Rein Veenstra — OT Engineer bij Friesland Campina

“Ik geloof dat als je samenwerkt en opgedane kennis bundelt, je in staat bent om hele mooie resultaten te bereiken.

voorstel rondje Trea van der Vecht en Antoinette Tanke — Saxion (AMA)

“We willen onze techprofessionals voorbereiden op de nieuwe industriële realiteit.

voorstel rondje Lars Mélotte — Mechanical Engineer bij Heemhorst

“Een probleem tegenkomen is nooit leuk, maar een probleem oplossen het allerleukst.

voorstel rondje Eva Elting — Maintenance Engineer bij Freudenberg

“Bij Yes tech careers kijken ze niet alleen naar jou als techprofessional, maar ook naar jou als persoon en jouw wensen.

voorstel rondje Mandy Broekman — Engineer bij DOC Kaas

“Samenwerken en mensen in hun krachten proberen te zetten vind ik het leukst om te doen.

voorstel rondje Justin Dost — Projectcoördinator bij SPIE

“Ik blijf elke dag nieuwe uitdagingen omarmen en streven naar succes in mijn carrière door vastberadenheid.

voorstel rondje Susanne van de Kop en Anne van de Ven — Rademaker

“Yes begrijpt ons vakgebied, dat is essentieel in ons complexe werkveld!