Mandy Broekman — Engineer bij DOC Kaas

Samenwerken en mensen in hun krachten proberen te zetten vind ik het leukst om te doen.

11 mei 2023
4 min. lezen

Mandy Broekman (47) is Engineer. Via Yes werkte Mandy bij DOC Kaas in Hoogeveen. Nu is ze inmiddels overgeplaatst bij DOC kaas. We vroegen Mandy naar haar ontwikkeling dankzij het Smart Skills Programma en hoe ze werkt aan de kaasfabriek van de toekomst.

Met meer dan twintig jaar ervaring in het onderhoudsvak, voornamelijk als Engineer, heb ik verschillende facetten bekleed, zoals technisch, procestechnisch en systeemtechnisch werk. Mijn werk vind ik erg leuk en uitdagend, en vaak is dat de reden waarom ik ergens anders ga werken. Wanneer mijn huidige functie niet meer past, blijf ik meestal nog een paar maanden om te proberen mijn werk of functie te veranderen. Als dat niet lukt, zoek ik naar nieuwe uitdagingen elders. Dit geldt eigenlijk voor veel aspecten in mijn leven, omdat ik graag uitdagingen zoek.

Bij DOC Kaas is er voldoende uitdaging, zowel op technisch vlak als in de manier waarop onze afdeling functioneert en hoe mijn functie is ingevuld. Hoewel technische vraagstukken aan mij worden toegewezen, ben ik juist van mening dat teamwork essentieel is.

“Samenwerken en mensen in hun krachten proberen te zetten vind ik het leukst om te doen.”

Samenwerken en mensen in hun krachten proberen te zetten vind ik het leukst om te doen. Ik ben bereid om zelfs een paar uur achter elkaar te typen als dat nodig is. Het gezamenlijke gevoel van samenwerken spreekt mij aan. Als ik aan het einde van de dag naar huis ga met het idee dat ik iemand blij heb kunnen maken, dan heb ik een geslaagde dag.

Voor veel mensen is de term “Maintenance engineer” verwarrend, omdat het in feite kan worden omschreven als “onderhoudsmonteur”. In werkelijkheid ben ik echter meer een “Maintenance consultant”, gespecialiseerd in adviseren op het gebied van onderhoud. Mijn focus ligt steeds meer op “Reliability Engineering”, waarbij we nadenken over wat we als fabriek willen bereiken in de toekomst.

“Als ik aan het einde van de dag naar huis ga met het idee dat ik iemand blij heb kunnen maken, dan heb ik een geslaagde dag.”

De technische dienst, monteurs en werkvoorbereiders zorgen gezamenlijk voor de operationele continuïteit van de fabriek. Als onderdeel van mijn functie ben ik verantwoordelijk voor het optimaliseren van de fabriek en het waarborgen van de operationele efficiëntie in de toekomst. Dit omvat het opstellen van investeringsplannen en het doorvoeren van verbeteringen om het aantal storingen te verminderen en structurele problemen in de afdeling aan te pakken. Ondanks bestaande structuren en duidelijkheid op papier, merken we dat deze soms verslappen. Samen met mijn team zetten we ons in om de structuur weer op het gewenste niveau te brengen en te behouden.

Mijn werkdag begint met het drinken van koffie en het opstarten van mijn laptop. Meestal neem ik eerst een kijkje bij de meldingen en bonnen van de afgelopen 24 uur. Op de bonnen staan alle storingen die in die periode zijn gemeld. We kijken specifiek naar bonnen van de afgelopen dagen met een hoge prioriteit.

De ene keer ben ik betrokken bij verbetertrajecten in de fabriek, waarbij we streven naar minimale stilstand van de kaasmakerij, omdat elke minuut kostbaar is. Bij andere gelegenheden fungeer ik als voorzitter van een stopoverleg of analyseer ik teamprocessen om te identificeren waar verbeteringen mogelijk zijn. Daarnaast ben ik ook studiebegeleider van een student technische bedrijfskunde.

Ik ken Robert, mede-eigenaar van Yes, vanuit zijn vorige baan. In mijn vorige baan raakte mijn privé-werkbalans verstoord. Robert hoorde hiervan en bood aan om op de koffie te komen met Hielke of een functie bij DOC Kaas iets voor mij was.

“Tijdens het Smart Skills Program kreeg ik een spiegel voorgehouden.”

Als ik Hielke belde met vragen, merkte ik dat hij begreep waar ik het over had. Het is fijn om iemand te hebben waarop je kunt terugvallen als je nieuw bent. Het mooie aan Yes tech careers is dat je goed wordt begeleid en de mogelijkheid krijgt tot het volgen van het Smart Skills Program. Het volgen van het Smart Skills Program was voor mij een van mijn meest uitdagende en leerzame opleidingen ooit geweest. Reden is dat deze opleiding vooral richt op persoonlijke ontwikkeling en hoe je je toekomst in ik kan richten als technisch professional. In de jaren 90 heb ik de HTS (Hoger Technisch Onderwijs) gevolgd in werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Destijds was er weinig aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Ik heb ooit nog een assertiviteitstraining gevolgd, maar daarna nooit meer iets aan persoonlijke ontwikkeling gedaan.

“Er rust nog steeds een taboe op het kijken naar jezelf, maar dat is juist zo belangrijk. Ik denk dat de grootste ontwikkeling bij iedereen daar ligt.”

Tijdens het Smart Skills Program werd ik uitgedaagd om naar mezelf te kijken. Hoewel sommige dagen uitdagend waren, bood de groep van zes mensen waarin we openlijk alles konden bespreken een veilige omgeving. Deze situatie werd mede gecreëerd door een geweldige trainer die naar jezelf leert kijken, grenzen durft te stellen op zowel persoonlijk- als werk gerelateerd vlak.

Ik heb het programma echt als waardevol ervaren, hoewel ik af en toe best met lood in de schoenen naar de sessies ben gegaan. Er rust nog steeds een taboe op het kijken naar jezelf, maar dat is juist zo belangrijk. Ik denk dat de grootste ontwikkeling bij iedereen daar ligt.

Onze succesverhalen

voorstel rondje Eva Elting — Maintenance Engineer bij Freudenberg

“Bij Yes tech careers kijken ze niet alleen naar jou als techprofessional, maar ook naar jou als persoon en jouw wensen.

voorstel rondje Wout Raap — Projectleider bij Rusthoven

“Het ontwikkel- programma gaf me nieuwe inzichten en ik kan ze nu in een volgende fase toepassen.

voorstel rondje Trea van der Vecht en Antoinette Tanke — Saxion (AMA)

“We willen onze techprofessionals voorbereiden op de nieuwe industriële realiteit.

voorstel rondje Friso Staal — Proces Engineer bij Menicon

“De gesprekken die ik met Yes voerde lieten mij niet als een nummertje voelen. Dat hielp tijdens het maken van mijn beslissing.

voorstel rondje Lars Mélotte — Mechanical Engineer bij Heemhorst

“Een probleem tegenkomen is nooit leuk, maar een probleem oplossen het allerleukst.

voorstel rondje Susanne van de Kop en Anne van de Ven — Rademaker

“Yes begrijpt ons vakgebied, dat is essentieel in ons complexe werkveld!